Winnaar INKTSPOT! 2018 te zien in Limbugs Museum

De tekening waarmee cartoonist Tjeerd Royaards gisteravond de Inktspotprijs 2018 in de wacht sleepte, is vanaf vandaag te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Daar hangen alle 100 prenten, uitvergroot, die genomineerd waren voor de prijs voor de beste politieke tekening van het jaar.

Met de winnende cartoon ‘Goede migrant, slechte migrant’ verwijst Royaards naar de reddingsactie van een 23-jarige illegale vluchteling in Frankrijk. Hij beklom een gevel om een kind te redden dat aan een balkon hing. President Macron gaf de vluchteling als dank een verblijfsvergunning. Royaards tekende de man die tegen de gevel klimt, en daarnaast dezelfde man die tegen een hek klimt waar de Europese vlag op bevestigd is.

Tom Janssen werd tweede met een prent over de dividendbelasting. Derde werd de Limburgse tekenaar Joep Bertrams met een tekening over de langdurige kabinetsformatie. ‘Een klassieke politieke tekening,’ aldus de jury.

JOEP BERTRAMS

Joep Bertrams is komende zondag te gast in het Limburgs Museum. Met journalist Tom Doesborg en columnist Johan van de Beek praat hij over de vrijheid van meningsuiting. Hoe dwars mogen tekenaars en columnisten vandaag de dag nog zijn? Dat er tijdens de uitreiking van de Inktspotprijs beveiliging aanwezig was, onderstreept de urgentie van de discussie.

Het gesprek met Bertrams in het Limburgs Museum maakt deel uit van de startbijeenkomst van de Limburgse Maand van de Geschiedenis. Ook filosoof Bas Haring en historicus Tom Buijtendorp, die een boek over Caesar in de Lage Landen schreef, komen spreken. Gouverneur Theo Bovens verzorgt een geschiedenisquiz.

Het programma begint zondag 30 september om 13:00 uur.

De tentoonstelling Inktspot! is te zien van 26 september tot en met 25 november.

 

Dit is een origineel bericht van Limburgs Museum